torsdag 18 augusti 2011

Statspapper och storbolag mm

I dag kan man läsa att Schweiz 10-åriga statsobligation handlas till under 1 %. Man kan alltså låsa sina pengar i 10 år och få 1 procent per år i ränta. Vad säger detta egentligen??? Det låter ju som rena vansinnet för en utdelningsjägare som mig. Jag är inte makroekonom men några reflektioner som jag har är:

Om investerare slåss om att få köpa en obligation i Schweiz med 1 procent i ränta så ser inte framtiden ljus ut enligt dessa investerare...

Räntemarknaden är en bra indikator avseende konjunkturen. Räntemarknaden ligger ofta rätt och just nu spår räntemarknaden en kraftig lågkonjunktur och deflation?

Varför ska man annars göra den här typen av affär?

Kan nämna att även svenska och tyska 10-åringen är nere på nivåer strax över 1,7 % vilket det också är enormt lågt.

Sen läser jag precis nu att HP ska förvärva Autonomy för 10 miljarder USD. Intressant! Inte för att jag är någon stor fan av HP men det visar att de större jättarna slår till när priserna sjunker och de sätter sina kassor i arbete vilket är viktigt. Att sitta med en fin balansräkning nu med mycket cash är guld värt.

Många större bolag gör detta vilket öppnar upp stora möjligheter i oroliga tider. De starkare blir ofta än starkare när det blåser snålt.

Jag ser marknadsledande bolag med starka balansräkningar som säkrare än obligationer i vilket land som helst och jag får dessutom en högre ränta! Kan de också passa på att sätta sina pengar i spel när priserna på objekt är låga så blir det än bättre. Fortsätter börsrasen så kanske det finns tid att plocka in både det ena och det andra bolaget till rimligt pris.

Jag avslutar inlägget med ett fint citat som jag kom på.... :)

"Börsras är kalas"!

ägamintid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...