onsdag 3 augusti 2011

Bygg upp en medvetande mentalitet

Igår utnyttjade jag ett erbjudande på Ica som gav mig 4 varor gratis i och med att jag skaffade deras kundkort. En förvaringsburk i plast, ett paket spagetti, disktrasor samt en baguette! Inga lysande varor men ändå sådant som används. Ordinarie pris var runt 80 kr. Kände mig lite lätt snål när jag stod i kassan... :) Kastade på 3 diskborstar också för att ha något att betala.

Mitt hushåll har lön för att mer än väl leva ett överdådigt liv. Dock kan inte pengarna spenderas idag och jag ska vara fri om 10 år. Jag såg en kalkylator i stock magazine (tidningen från aktiespararna) att 1000 kr idag med en ränta på 5-10% per år i 10-20 år blir värd oerhört mycket mer. "Ränta på ränta effekten" är världens 7:e underverk enligt Einstein. Jag håller helt med!

Åter till min anekdot från Ica. Företeelsen på Ica innebär inte att jag jagar gåvor i olika butiker eller åker runt och letar extrapriser. Dock visar min anekdot på att man ska skaffa sig en mentalitet där man inser värdet av pengar. Man ska vara medveten om att det är billigare att handla på Willys än 7 eleven. Man ska vara medveten om att även små summor ger effekt på sikt. Man ska ha i bakhuvudet att alltid ifrågasätta om man kan göra saker på andra sätt.

Jag har genom att gå igenom mina kostnader identifierat 1500-2000 kr i månaden som jag snabbt kan ta bort. Det blir mycket pengar i längden. 1000 kr av dessa tror jag ska kunna uppnås via bättre matinköp med lite mer planering och bättre affärer. En del via bättre el-avtal och lägre telefonkostnader mm.

Myntet i min privata ekonomi har två sidor, precis som ett företasgs ekonomi har två sidor. Intäkter och kostnader. Kan man skruva upp intäkterna något med en högre lön och pressa kostnaderna lite så blir resultatet bättre. Jag försöker nu skruva på kostnaderna.

Jag tycker det, i första hand, är roligt att se hur mycket jag kan krympa mina omkostnader utan att behöva "tulla" på livskvalitén. Jag ser det som någon form av livsexperiment. I andra hand är det kopplat till mitt mål att avsätta pengar till investeringar för att kunna sluta med slavarbete inom 10 år.

ägamintid

1 kommentar:

 1. En fråga som inte direkt har att göra med detta inlägg.

  Då jag lusläst din blogg sedan start (har flera gånger berömt dig för såväl dina inlägg som hela den resa/det arbete du gör!!!!) undrar jag vad själva "startkapitalet" var på. Dvs, när du & fru "ägamintid" började, vad startade ni med i aktiedepån?
  Vad hade ni för innehav?
  Vad hade ni likvit?

  Underbar blogg (kunde ej hålla mig!).

  Önskar dig en trevlig söndag!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...